Arıyorum incecik açılmış yufkaları, yufkacıdan alınmış yumuşacık, bembeyaz yufkalar yoksa eğer börek yapmak gelmiyor içimden. Hele buralarda zaten bulmam imkansız. Paketlenmiş yufkalar var marketlerde satılan, kalın ve sert oluyorlar. Plastikmiş geliyor bana onlar ve alıp kullanmak istemiyorum.
Bu nedenle börek yapmak isteyince kendim açar oldum yavaş yavaş...fena da olmuyor hani, bahaneyle öğrenmiş oldum, zor gelirdi bilmeden önce ama yaptıkca zor olmadığını anladım.
Açma böreklerin tadı da bir farklı oluyor, ağızda farklı bir lezzet bırakıyor...
Bir de iç malzemesi önemli, her malzeme olabilir ama ıspanaklıyı daha çok seviyorum sanki ve istek üzerine uzun zamandan beri ıspanakla birlikte kıymayı da kullanır oldum.
MALZEMELER
İç malzemesi için;
1 kg ıspanak
250 g kıyma
2 tane büyük kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağ
Tuz, karabiber
Zeytinyağını bir tencereye koyun ve soğanları ince ince doğrayarak yavaş yavaş kavurun, kıymasını da ilave edin ve onu da kavurun, sonra ıspanakları da ayıklayıp yıkadıktan sonra tencereye koyun, tuz ve karabiberi de ilave ettikten sonra kısık ateşte yavaş yavaş kavurun. Çok fazla pişirmenize gerek yok. Tencereyi ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Hamur için;
2 tane yumurta ( 1 yumurtanın sarısı böreklerin üstüne sürmek için )
1 çay bardağı sıvıyağ
2 çay bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
3,5 su bardağı un
Ve
Açılan yufkaların üstüne sürmek için 50 g erimiş tereyağ
Hamur için gerekli malzemeler ile yumuşak bir hamur hazırlayın. Unu yavaş yavaş ilave ederseniz hamurun kıvamını daha rahat ayarlayabilirsiniz. Elde ettiğiniz hamurun üstünü örterek 15-20 dk dinlendirin. Sonra hamuru 12 tane bezeye ayırın ve her bir bezeyi açabildiğiniz kadar oklava ile yufka halinde açın, açarken yapışmaması için yufkanızın üstüne un serpebilirsiniz.
Açtığınız hamuru ortadan ikiye kesin ve üstünü erimiş tereyağı ile yağlayın,hazırlamış olduğunuz ıspanaklı, kıymalı iç malzemesini yeterli miktarda yufkanın üstüne yayın ve bilinen gül böreği şeklinde sarın. Yufkalar bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.
Bütün yufkalar bittikten sonra hazırlamış olduğunuz böreklerin üstüne yumurta sarısı sürün ve 180 dereceye ısıtılmış olan fırında kızarana kadar pişirin.
Böreğinizi böylece sade olarak servis yapabileceğiniz gibi üzerine sarımsaklı yoğurt ve salça ile süsleyerek de servis yapabilirsiniz. Her ikisi de lezzetli oluyor...
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder