Sütlü bir tatlı, aslında tavuğun beyaz eti olan göğüs kısmı da içinde bulunur ki nefis bir lezzettir...ama ev şartlarında içine tavuk göğsü ilave edilmeden de yapılabilen bir tatlı. Aslı gibi yapılabilir mi...elbette yapılabilir ama sanırım bu hali ile de beğenildiği için ve daha pratik olduğu için tercih ediliyor. Çeşitli meyvelerle de süslenince gerçekten güzel bir lezzet ortaya çıkıyor. Bir gün önceden yapılıp da buzdolabında bekleyince tam kıvamında oluyor.
Malzemeleri ve yapımı çok basit bir tatlı. Aslında bildiğimiz muhallebi...
MALZEMELER
1 yemek kaşığı tereyağ
8 yemek kaşığı un
8 yemek kaşığı şeker
4 su bardağı süt
125 ml krema ( isteğe bağlı )
2 paket vanilya
Ve bir çırpma teli, çok önemli...sürekli çırparak yapılması gerekiyor...
Tencereye yağı ve unu koyup unun rengi değişmeden hafifce kavuruyoruz. Devamlı çırpma teli ile karıştırarak. Sonra sütü ilave ediyoruz ve pürüzsüz bir karışım olacak şekilde çırpmaya devam ediyoruz. Şekerini ilave ediyoruz ve kaynayıncaya kadar karıştırıyoruz. Bu arada dibini de tutmaması lazım. Bunun için de ara vermeden karıştırmaya devam ediyoruz. Bu tatlıyı yaparken en çok dikkat etmemiz gereken nokta sürekli çırpmak ve başından ayrılmamak. Kaynadıktan sonra ocağı söndürüyoruz ve çırpmaya devam ediyoruz. Kremasını ilave ediyoruz, ara ara çırparak ılımasını bekliyoruz ve vanilyasını da ilave ettikten sonra servis kaplarına boşaltıyoruz. Eğer bütün bu dikkate rağmen yine de pütürlü bir karışım oluştuysa hiç endişelenmeyin hemen süzgeçten geçirin.
Ben servis kabı olarak bardak kullanmayı tercih ediyorum, ikram etmesi daha kolay oluyor. Aslında bildiğimiz kare borcamlara dökülüp soğuyunca kareler halinde kesilip öyle de servis edilebilir. Ama keserken ve servis tabaklarına koyarken şeklinde bozulmalar olabiliyor ve tabaklara koymak için de mutfakta zaman harcamış oluyorsunuz misafirleriniz içeride sizi beklerken, bardakta servis yaparsanız sadece dolaptan ikram etmek kalıyor geriye...
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder