Kış bitmeden, yaz başlamadan zeytinyağlı kereviz için son zamanlar. Yaz gelince malum kışın çok yediğimiz bazı sebzelerden uzaklaşıyoruz. Ama kereviz biraz farklı galiba diğer sebzelerden. Kereviz ile salata da yapılabiliyor, bu yüzden bulabildiğimiz her fırsatta sanırım değerlendiriyoruz. Ben çorbalarda da kullanıyorum.
Ama kereviz keskin ve farkedilir kokusu ile bir çok kişi tarafından sevilmiyor sanırım. Bu nedenle de her mutfağa girmiyor. Ben seviyorum, çok sık olmasa da arada bir yaparak evdekilerin az da olsa yemesini sağlamak hoşuma gidiyor. Faydalarını da yabana atmamak lazım.
İlk zamanlarda patates ile karışık yemeğini yaparak yedirmeye ve sevdirmeye çalıştığım bile olmuştur ama pek başarılı olamamıştım bu yöntemle, hatta patatese bile farklı gözle bakılmıştı bir ara. Yanlış bir yöntem olduğunu geçte olsa farkettim...sonra da hiç bir şeye karıştırmadan sade haliyle sofralara getirir oldum ve şimdilerde burun kıvırmadan tadına bakılıyor, biraz biraz da sevilmeye başlandı sanırım...
İşte en sade haliyle zeytinyağlı kereviz;
MALZEMELER
1 tane orta boy kereviz ( iri iri dilimlenmiş )
4-5 tane havuç ( yuvarlak dilimlenmiş )
1 tane kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağ
2 tane portakalın ve ½ limonun suyu
1 çay kaşığı şeker
Tuz
Bir tutam maydanoz ya da dereotu
Tencereye zeytinyağını koyun, üstüne ince dilimlediğiniz soğanları yerleştirin, üstüne kerevizleri ve havuçları yerleştirdikten sonra şekeri ve tuzu ilave edin. Portakal ve limon suyunu da koyun ve üstünü geçmeyecek şekilde su ilave edin. Tencerenin ağzını kapatın. Yüksek ateşte kaynamaya başladıktan sonra en kısık ateşe alın ve yavaş yavaş pişirin. Servis yaparken üzerine biraz daha zeytinyağı gezdirebilirsiniz ve maydanoz ile süsleyebilirsiniz, dereotu da hoş bir lezzet veriyor...
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder