Cevizi sevmeyen var mıdır diyecek oldum, neden olmasın diye cevapladım kendi kendimi, tabii vardır sevmeyen. Her gün sofrasından eksik etmeyenler olduğu gibi arada sırada yiyen de vardır, daha tadını bile bilmeyen de vardır sevmediği için. Damak tadı sonuçta, herkes için ayrı. Zorlama da yapılmaz ki bu konuda...sevmeyince sevilmiyor işte...
Ama sevenler için hem güzel hem de sağlıklı bir besin maddesi.
Ayıklanmış olarak alırız ama kabuklu alıp, yenmeden önce kırıp, hemen tüketmek en doğrusu diyor uzmanlar. Bence haklılar...
İşte bu yüzden arada sırada kabuklu alırım ve kabuklarından ayıklarken dönerim çocukluğuma...
Kağızman, Kars'ın bir ilçesi. Oradayız o zamanlarda, 80'lerin başı...Yemyeşil bir yer, yazın bambaşka, kışın daha bir başka...
Sonbaharda taze ceviz görürsem alırım ve ayıklayarak ısrarla yedirmeye çalışırım evdekilere geçmişte yakaladığım bu lezzeti...ve çocukluğumdan bugüne kalan güzel anılarım için şükrederim.
İşte bir cevizli kurabiye nerelere götürür beni...
MALZEMELER
250 g tereyağ
½ çay bardağı sıvı yağ
2 tane yumurta ( 1 yumurtanın beyazı üstü için )
3 çay bardağı toz şeker
2 çay bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
4-5 su bardağı un
1 yumurtanın beyazını ve 1 bardak cevizi bir kenara koyun.
Un hariç diğer malzemeleri bir kapta karıştırın ve unu yavaş yavaş ilave ederek çok sert olmayan bir hamur elde edin. Hamurdan istediğiniz büyüklükte parçalar koparıp yuvarlaklar haline getirin ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Üstlerine yumurta beyazı sürün ve cevizleri her kurabiyenin üzerine yerleştirin. 180 dereceye ısıtılmış fırında hafifce kızarana kadar pişirin.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder