istanbul escortistanbul escort ankara escortankara escort beylikdüzü escortbeylikdüzü escort bahçeşehir escortbahçeşehir escort beylikdüzü escortbeylikdüzü escort istanbul escortistanbul escort Yemek Beklemez: CEVİZLİ KURABİYE

8 Nisan 2013 Pazartesi

CEVİZLİ KURABİYE






Cevizi sevmeyen var mıdır diyecek oldum, neden olmasın diye cevapladım kendi kendimi, tabii vardır sevmeyen. Her gün sofrasından eksik etmeyenler olduğu gibi arada sırada yiyen de vardır, daha tadını bile bilmeyen de vardır sevmediği için. Damak tadı sonuçta, herkes için ayrı. Zorlama da yapılmaz ki bu konuda...sevmeyince sevilmiyor işte...


Ama sevenler için hem güzel hem de sağlıklı bir besin maddesi.


Ayıklanmış olarak alırız ama kabuklu alıp, yenmeden önce kırıp,  hemen tüketmek en doğrusu diyor uzmanlar. Bence haklılar...


İşte bu yüzden arada sırada kabuklu alırım ve kabuklarından ayıklarken dönerim çocukluğuma...


Kağızman, Kars'ın bir ilçesi. Oradayız o zamanlarda, 80'lerin başı...Yemyeşil bir yer, yazın bambaşka, kışın daha bir başka...



Kışın bembeyazdı her yer. Yaz olunca yeşile boyanırdı o beyaz olan yerler. Elmalar, kayısılar, dut ağaçları... ve cevizler. Her yer meyve ağacı, şimdi nasıldır oralar bilmem. Sonbahar gelince de farklı bir güzelliğe bırakırdı kendini tüm doğa. Olgunlaşan meyveler şekil değiştirirdi, kimi gün kurusu olurdu, kimi pestil. Cevizler de toplanırdı ve en güzel olanı da bu cevizleri taze taze yiyebilmekti. Hele taze ekmek de varsa, ekmek arası  taze ceviz ya da kayısı ve dut pestillerinin arasında...farklı bir lezzetti.

Sonbaharda taze ceviz görürsem alırım ve ayıklayarak ısrarla yedirmeye çalışırım evdekilere geçmişte yakaladığım bu lezzeti...ve çocukluğumdan bugüne kalan güzel anılarım için şükrederim.


İşte bir cevizli kurabiye nerelere götürür beni...




MALZEMELER


250 g tereyağ


½  çay bardağı sıvı yağ


2 tane yumurta ( 1 yumurtanın beyazı  üstü için )


3 çay bardağı  toz şeker


2 çay bardağı yoğurt


1 paket kabartma tozu


1 paket vanilya


1 su bardağı iri dövülmüş ceviz


4-5 su bardağı un


1 yumurtanın beyazını  ve 1 bardak cevizi bir kenara koyun.


Un hariç diğer malzemeleri bir kapta karıştırın ve unu yavaş yavaş ilave ederek çok sert olmayan bir hamur elde edin. Hamurdan istediğiniz büyüklükte parçalar koparıp yuvarlaklar haline getirin ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Üstlerine yumurta beyazı sürün ve cevizleri her kurabiyenin üzerine yerleştirin. 180 dereceye ısıtılmış fırında hafifce kızarana kadar pişirin.






AFİYET OLSUN



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder