Uzun zaman önce nasıl olur, yapsam, denesem derken bir hafta sonu ev halkı ile karar verdik ve birlikte denedik, hoşumuza gitti sonra da ara ara yapar oldum, biz beğendik.
İlk başta yadırganabiliyor, faklı bir kültürün ürünü sonuçta ama bazı farklılıkları denemek de güzel oluyor bazen...
Resimler arşivde bekliyordu ne zamandır, dün arkadaşlarla konuşunca nasıl oluyor, şöyle yaptık, pilavı nasıl gibi cümlelerle, tamam dedim yazma vakti geldi :))
Soranlara bilgi olsun diye, zor olmadığını anlatmak ve cesaretlendirmek için işte benim uyguladığım tarif;
Aslında zor değil ama uygun malzemelerin biraraya getirilmesi ve biraz da zaman ayrılması gerekli...
Ben yaparken çiğ balık kullanmadım, çiğ sebzelere karşı olan isteğim çiğ balık için oluşmadı henüz, bu nedenle de çeşitli sebze ve meyveleri kullandım. Karidesi haşlanmış olarak ve somonu da tavada yağsız olarak pişirdikten sonra kullandım. Oldu da...çiğ balık sevenler kullanabilir...
MALZEMELER
Suşi pilavı için;
2 su bardağı pirinç
2 su bardağı su
½ çay bardağı pirinç sirkesi
1,5 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
Önce suşi pilavını yapmak için 2 su bardağı pirinci yıkayıp 1 saat suda bekletiyorsunuz. Pirinç özel olarak satılıyor ama baldo pirinci de kullanabilirsiniz. Sonra pirinçleri 2 su bardağı su ile bir tencereye koyun ve kaynadıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 15 dk suyunu çekene kadar pişirin ve ocaktan alın.
Pirinç sirkesi, toz şeker ve tuzu karıştırın ve bir sos hazırlayın. Bu sosa Tezu Sos deniliyor.
Pilavınızı varsa ahşap bir kaba yoksa da benim yaptığım gibi cam bir kaba alın ve hazırladığınız Tezu Sosu üstüne dökerek ahşap bir kaşıkla soğuyana kadar ara ara karıştırın. Suşi pilavınız hazır.
Ahşap kap tercih etmelerinin sebebi pilavın fazla suyu olursa ahşap tarafından çekilmesi için...
Diğer malzemeler;
Yosun yaprağı ( Nori )
Suşileri daha rahat sarmak için bir altlık
Ve iç malzemeleri;
Havuç, salatalık, avakado, mango...isteyen farklı meyve ve sebzeler de deneyebilir...
Rendelenmiş havuç ve ince kıyılmış maruldan oluşan bir karışım...
İsteyenler çiğ balık kullanabilir; somon, yılan balığı, yengeç eti...
Ya da benim gibi haşlanmış karides ve pişirilmiş somon...
Yemeğe eşlik edecek soslar;
Soya sosu
Wasabi sos
Zencefil turşusu
Ve
Suşileri sararken ellerinizi ıslatacağınız bir kap su
Keskin bir bıçak
Önce yosun yaprağını sarma işlemini yapacağınız yere koyun ve ellerinizi ıslatarak hazırladığınız pilavdan alıp bu yaprağın üstüne ince bir tabaka halinde yayın. Sonra kenara doğru istediğiniz iç malzemelerinden yerleştirin ve çok sıkı olmayacak şekilde kendinize yakın olan kenardan alt sarma aparatı ile rulo yapın ve aparat yardımı ile hafif hafif sıkarak yaprağın sonuna kadar rulo yapın.
Sonra keskin bıçağınız ile çok fazla kalın dilimler olmayacak şekilde kesin ve tabaklara dizin...
Çok fazla çeşidi var suşinin, bu sadece bir çeşidi...
Suşiyi yapmakla kalmıyor tabii, yerken bazı sosları da yanında yemek gerekiyor. Soya sosu tamam da ben en çok wasabi sosa bayılıyorum. Bayılıyorum derken tatlı olduğu için değil, acı olduğı için...ama eğlenceli bir acısı var, bir anlık sizi zorluyor ama sonra sanki hiç yememişsiniz gibi. Eğlenceli...Ben wasabinin acısını terenin acısına benzetiyorum, biraz daha yoğunu...
İşte böyle, zor değil, deneyin, mutlaka başarılı olacaksınız, bir de yanında sohbet edecek arkadaşlarınız oldu mu tamamdır...
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder