istanbul escortistanbul escort ankara escortankara escort beylikdüzü escortbeylikdüzü escort bahçeşehir escortbahçeşehir escort beylikdüzü escortbeylikdüzü escort istanbul escortistanbul escort Yemek Beklemez: KURUTULMUŞ MEYVELER VE FAYDALARI

28 Mart 2012 Çarşamba

KURUTULMUŞ MEYVELER VE FAYDALARI


Meyve ve sebzelerin zamanında yenmesi bütün uzmanlar tarafından ısrarla verilen tavsiyeler arasında. Uzmanları can kulağı ile dinleyenlerden biri olarak ben de bu tavsiyelere katılıyorum ve uygulayabildiğim ölçüde de uygulamaya çalışıyorum. Biraz zor olmakla birlikte bazı beslenme şekilleri alışkanlık haline gelince bu gibi kurallara uymak zor olmuyor aslında. Önemli olan evdeki çocuklar dahil herkesin bu olaylara olabilir gözü ile bakması. Ama malesef çocuklara gelince iş biraz değişiyor. Hepimiz biliriz ki çocuklar için iyi olan herşey çocuklar tarafından hemen reddedilir, onlara bazı şeyleri yedirmek, hatta tadına bile baktırmak çok zordur. Bundan dolayı da aslında beslenme ile ilgili dinlediğim ve aklıma yatan konularda çocuklarım üzerinde çok başarılı olamamak beni üzüyor,  bu tavsiyelerin hepsini yapabilmek çok güzel ama olsun, ne kadar yapabiliyorsak kârdır diyerek yoluma devam ediyorum.  İşte bunlardan biri de kuru meyveler konusu, bir meyvenin zamanı değilse eğer kurusunu yiyebilmek güzel,  hergün aslında şöyle kararınca bir-iki atıversek ağzımıza sanırım çok faydalanırız.




Meyveleri kurutma yöntemi çok eski zamanlarda,  meyveleri daha uzun süre saklayabilmek ve bozulmalarını önlemek amacıyla başlamış ve günümüze kadar gelmiş. Kurutulmuş meyveler ürünün bol olduğu zamanlarda  toplanarak, meyvelerin sularının uçurulması ile hazırlanmış ürünlerdir. Taze meyvelere göre daha yoğun bir tadı vardır ve lif bakımından da zengindir. Tazelerine göre daha yüksek C vitamini, polifenol ( bitkilerde bulunan doğal kimyasallar, antioksidanların bir parçası ), fitobesinler ( bitkilerin renklerinden sorumlu maddeler ) ve potasyum  içerirler. Diyet yapanlar için iyi bir seçim olabilir bu özelliklerinden dolayı.

Lifli besinler kan şekerinin dengeli yükselmesini sağlarlar, zararlı maddelerin bağırsakta kalma sürelerini kısaltırlar, bu nedenle kansere karşı korumada faydalıdırlar.

Besin değeri açısından bir sıralama yapmak gerekirse; hurma, kayısı, incir, erik, üzüm ve kızılcık olarak sıralanabilir.

Kuru Elma: Nefes darlığı, astım ve kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir. Zengin lif sayesinde bağırsakları temizler.

Kuru Erik: B, A ve E vitaminleri açısında oldukça zengindir. Potasyum ve magnezyum sayesinde metabolizmayı hızlandırır, bağırsakları çalıştırır.

Yaban Mersini: Kansere karşı vücudu koruyan enzimleri harekete geçirir. Kan şekerini düşürür. Göz yorgunluğunu giderir. 100 gramında; 14 g karbonhidrat, 0,6 g protein, 0,3 g yağ, 13 mg C vitamini vardır.  

Kuru Kayısı: Potasyum açısından çok zengin. Sindirim sorunlarına iyi gelir, stresi ve kansızlığı önler. A vitamini sayesinde cilt bozukluklarına iyi gelir. Özellikle kuru kayısının reçelini denediniz mi, çok güzel olur, eğer kışın ortasında kayısı reçeliniz biterse mutlaka kayısı kurusundan yapmayı deneyin.

Kuru Dut: Kalsiyum, demir, B1, B2, ve C vitamini yönünden zengindir. Beyaz dut ateş düşürücü ve idrar söktürücü özelliğe sahip. Karadut ise ağız ve boğaz sağlığı için faydalıdır.

Kuru İncir: Yüksek orandaki protein, vitamin ve minerallerden dolayı hücre yenilemesini sağlar. Yüksek lifli yapısı ile de kolesterolün  kana karışmadan dışarı atılımını sağlar. İçerdiği kalsiyum diğer besinlerdekine göre daha kolay sindirilir. Yapısındaki kalsiyum ve fosforun kemik ve dişler üzerine koruyucu etkileri var.

Kuru Üzüm: Karbonhidrat içerdiği için iyi bir enerji kaynağıdır. Demir, çinko, potasyum, magnezyum ve fosfor içerir. Bedensel gelişimde etkilidir. Kansızlık için koruyucudur. Yapısındaki demir vücudumuz tarafından kolayca emilebilir ve günlük demir ihtiyacının % 35 ini karşılar. B vitamininden dolayı unutkanlık için iyidir.

Hurma: Yapısındaki demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini kontrol eder, özellikle hamileler ve bebeklerinin gelişimindeki hayati önemi taşıyan kandaki alyuvarların dengesini sağlar. Yapısındaki kalsiyum ve fosfat, iskelet yapısı ve kemik oluşumunda etkilidir. Kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır.Bu yararlarının da daha çok kabuklarında olduğu belirtiliyor. Ayrıca tok tutma özelliğinden dolayı da çantanızda bulundurabilirsiniz, acıktığınızda bir tane yemek faydalı olabilir.



Tabii bu kadar yararı olan kurutulmuş meyveleri nerelerden alacağımız çok önemli. Öncelikle bize güven vermeli alacağımız yerler. Işık almayan, serin ve kuru yerde saklamamız gerektiği gibi böyle yerlerde de satılıyor olmasına dikkat etmemiz gerekir. Bu ürünlerin uygun yerlerde kurutuluyor olmaları da gerekir.Kansere sebeb olan aflatoksin maddesinin  oluşmaması gerekir. Açıkta satılan ürünlerin  tercih edilmemesi gerekir.

Bir de zaman zaman  mucizevi diye reklamı yapılan  kuru meyveler var ki insanların bir anda o kuru meyvelere olan ilgisi artıyor. Bence bu konuda da dikkatli olmak gerekir. İyi bir araştırma yapmadan böyle aldatıcı reklamlara inanmayalım.

Ve gelelim kuru meyvelerin en önemli kısmına; bu kadar çok yararı var ama bir o kadar da kaloriye sahip bu faydalı kuru meyvecikler. Sizi bilmem ama yerken ben kendimi zor tutarım, ağzıma bir incir, bir kayısı yada bir hurma attım mı devamı gelir, bir-iki derken farkında olmadan bir bakmışım ki fazlaca yemişim ...O nedenle bir oturuşta çok fazla yemek yerine , her gün ama birer birer yemeyi bir alışkanlık haline getirebilmek çok iyi olur.

İşte bir kaç kuru meyve için 100 gramlarındaki kalori değerleri;

Kayısı   = 258 kcal
İncir     = 270 kcal
Hurma  = 315 kcal
Erik     = 230 kcal
Üzüm   =295 kcal














Kaynak: Rejimdiyet.com
            Ezberim.com
            Sabah.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder