Ne yazsam, ne yazsam diye fotoğraf arşivime bakarken yanlışlıkla etli nohut ve pilavın üstüne tıklayınca tamam dedim, kendi kendine seçim yapıldı. Bir kararsızlık var bu günlerde...Bazen acaba diyorum kendi kendime bu bilinen tarifleri burada yazmakla doğru birşey mi yapıyorum, demezler mi ne gereği var, herkes biliyor nasılsa ya da zaten heryerde olan tarifler, aradığını bulmak hiç de zor değil insanlar için. Kararsız kalmam da bu yüzden zaten, yazmasam mı yoksa... Zaman zaman çok düşünüyorum aslında.
Ama tariflerimi bir yerde biriktirip, kızlarıma kitap olarak aktarma düşünceme ne oldu diyorum sonra. Bilmiyorum işte neden böyle oluyor anlamıyorum, bazen hiç bir şeyin anlamının olmadığı bir duygu yoğunluğunda buluyorum kendimi. Zaman zaman size de olur mu bilmiyorum...
Hem yeni yeni de bir çok kişiyi tanıma fırsatı sağladın kendine diyorum, çok da hoşuma gidiyor...Beni okuyan ve beni izleyen herkese çok teşekkür ediyorum.
Olsun diyorum sonra, yemek yapmayı yeni öğrenenler, yeni evlenenler için belki bir fikir olur, ben gene de yazayım, sonuçta ben de bir çok tarifi bu ortamdan öğrenmedim mi...
İşte böyle karmakarışık düşüncelerle mücadele ediyorum ve sonra nerede kalmıştım diyerek devam ediyorum kaldığım yerden;
Malzeme çeşidi çok fazla değil ve miktarlarını da kişi sayısına göre ayarlayabilirsiniz. Bu tarif etli nohut ile pilavın en basit hali;
Tencereye koyduğumuz yağda önce kuşbaşı doğranmış etleri kavurup sonra da bolca doğradığımız soğanları ilave edip biraz daha kavurup akşamdan ıslattığımız nohutları, salçayı ve tuzu sonra da suyunu ilave ediyoruz. Su miktarını siz zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Sulu yada az sulu nasıl seviyorsanız...Ben üstünü geçecek kadar su ile pişiriyorum. Düdüklü tencerede pişirmeyi tercih ediyorum, 30 dk- 40 dk arası bir sürede yumuşayıncaya kadar pişiriyorum. Yağ olarak arzu ederseniz tereyağ da kullanabilirsiniz, eti de biraz yağlı kullanabilirsiniz, bunlar tamamen sizin damak tadınıza kalmış. Gerçi tereyağ ya da yağlı et veya kuzu eti kullanıldığı zaman lezzette yüksek oranda bir artış oluyor ama eğer sağlıklı olsun dersek yağlardan kaçınmak gerekir diyenlerdenim.
Pilavı yapmak için de aynı şeyler geçerli, tereyağla yapılan pilavın tadı tartışılmaz, ama ben sıvı yağ ile yapıyorum arada bir tereyağını kullanıyorum. Yağla birlikte yıkanmış pirinçleri hafifce kavurduktan sonra üstünü bir parmak geçecek kadar su ve yeterli oranda tuz ilavesi ile karıştırp kapağını kapatıyoruz. Ateşi de iyice kısıyoruz ve pişene kadar ağzını açmıyoruz, yani ben öyle yapıyorum. Bu nedenle de pilav tenceremin kapağının cam olmasını tercih ediyorum, kontrol etmesi kolay oluyor.
Etli nohut ve pilavınız piştikten sonra artık pilava bolca karabiber mi ilave edersiniz ya da nohutun yanına şöyle karışık bir turşu mu çıkarırsınız bilemem artık...
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder