istanbul escortistanbul escort ankara escortankara escort beylikdüzü escortbeylikdüzü escort bahçeşehir escortbahçeşehir escort beylikdüzü escortbeylikdüzü escort istanbul escortistanbul escort Yemek Beklemez: İSVİÇRE`NİN PEYNİRLERİ

18 Ocak 2012 Çarşamba

İSVİÇRE`NİN PEYNİRLERİ



İsviçre tam bir peynir ülkesi. Dağları ve bol çeşitli otlarıyla sanırım tam da peynir için ideal yerler. Büyük ve küçük baş hayvanların çokca yetiştirildiği ve bu konuda çok titiz davranıldığı da bir gerçek. Peynir çeşidine diyecek yok, marketlerdeki peynir reyonları bu gerçeği gözler önüne seriyor zaten. Burada kendine has bir peynir kültürü var, çeşit çeşit peynirler...alırken karar vermekte zorlanabilirsiniz. Aldığınız bir peynirin ambalajını da hemen atmayın, olaki çok beğenirseniz bir daha alabilmek için ismini hatırlayın diye, çok çeşit olduğu için karıştırma ihtimali var. İsviçre küçük bir ülke ama etrafını saran bir çok komşusu var. Fransa, İtalya, Almanya, Avusturya ......İster istemez bu ülkeler  ile kültür alışverişinde bulunması sonucu bu kadar peynir çeşidi  var diye düşünüyorum. Bol ot, yüksek dağlardaki temiz hava, iyi bakılmış hayvanlar  ve sonuç işte bu resimlerde gördükleriniz...Bunlar sadece bir kaç örnek.














Bu arada Türkiyemin peynirlerinden de bahsetmeden duramayacağım. Bu konu beni hep üzmüştür. Bizim de pek çok peynir çeşidimizin olmasına rağmen sanırım reklamının yapılamaması yüzünden dünyada pek tanınmıyor. Bence dünya peynirleri ile yarışacak derecede hatırı sayılır peynirlerimiz var. Tanıtmak çok önemli. Ben İsviçreyi, Karadeniz Bölgesine benzetiyorum. Coğrafi şekilleri, bitki örtüsü, iklimi, hayvancılığı ve peynirleri ile... Bundan dolayı da Karadeniz`in mıhlaması ile İsviçre`nin fondüsü arasında bir benzerlik kurarım. Alp Dağlarının ve Kaçkar Dağlarının soğuk kış günlerine  dayanabilmek için o bölge insanlarının kışın tükettiği bir yiyecek. Ama fondü dünyada ve hatta artık Türkiye de bile bilinirken, mıhlama çok az tanınıyor. Bu sadece bir örnek, sanırım biraz daha reklam yaparak tanıtabilmemiz gerekiyor.



Peki bu peynirlerden oluşmuş bir peynir tabağına en iyi ne eşlik eder sizce, tabii ki güzel bir şarap. Aslında peynirleri kadar şarapları da anlatmaya değer. Sonbaharın sonuna doğru bütün yamaçlar üzüm bağlarının muhteşem görüntüsü ile kaplanır. Bu manzara seyretmeye değer, hele bir de yakından görmek isterseniz üzümlerin nasıl da aynı hizada salkım salkım toplanmayı beklediğini görünce daha da seyretmeye değer olduğunu anlarsınız. Bu konuda yine Türkiyemin şaraplarının da reklamını daha fazla yapma fikrine sahip olduğum da anlaşılmıştır herhalde. Peynirin şarapla oluşturduğu beraberlik sanırım buradaki bir çok insanın arzuladığı bir tat. Tabii bir de hangi peynirin hangi şarapla yeneceğini bilmek de çok büyük bir ustalık. Yani sadece yemek için değil, zevk için peynir ve yanında bir şişe şarap...




Bu kadar bahsetmişken İsviçre denilince akla gelen bir diğer lezzetten de bahsedeyim; çikolata...

Çikolata yemek de bir zevk burada. Bir çok çeşit, farklı bir çok şekil, farklı farklı tatlar...Çikolatayı normal bir şekilde yiyebileceğiniz gibi bir de tıpkı peynir gibi fondü şeklinde de yiyebilirsiniz. Yani erimiş çikolatanın içine sevdiğiniz meyveleri batırarak yemek. Nasıl isterseniz...












Resim: terrenature.ch
           izafet .com
           solidrecipe.com
           sensuswine.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder