istanbul escortistanbul escort ankara escortankara escort beylikdüzü escortbeylikdüzü escort bahçeşehir escortbahçeşehir escort beylikdüzü escortbeylikdüzü escort istanbul escortistanbul escort Yemek Beklemez: RHUBARBLI VE ÇİLEKLİ KEK YA DA RHUBARBLI VE ÇİLEKLİ CRUMBLE

20 Nisan 2012 Cuma

RHUBARBLI VE ÇİLEKLİ KEK YA DA RHUBARBLI VE ÇİLEKLİ CRUMBLE





Her sene bu mevsimde, yani yaza doğru marketlerde ve pazarlarda sıkca gördüğüm bir bitki. Rhubarb, Işgın ya da Ravent diye biliniyor. Kökleri ilaç yapımında kullanılıyormuş. Yapısında Tanen var, tadı hem acı hem tatlı. Ülkemizde Doğu Anadolu Bölgesi`nde yetişiyor. İştah acıcı, az yendiğinde ishali kesen, çok yendiğinde ise müshil etkisi var. Mide ve bağırsak gazlarını giderici bir özelliğe sahip. Sıtma ve siroz için faydalı. Ama Hemoroidi olanlar ve hamileler için sakıncalı bir bitki. Bunlar bitki hakkında okuyup öğrendiklerim.

Beni etkileyen bitkinin görünüşü, rengi…Buralarda çok kullanılıyor olması da dikkatimi çeken diğer bir yanı; tartlarını özellikle çok görüyorum her yerde.



Bu tartlardan bir kere yemiştim ve tadı çok güzeldi. Bu bitkiden ben de bir şeyler yapmalıyım derken kendimi tarif ararken buldum ve Lezizsofralar  blogundaki tarifi yapmaya karar verdim. Kendimce ufacık değişiklikler yaptım ve kendisine çok teşekkür ediyorum. Biz beğendik ve meyvelerini değiştirerek farklı çeşitlerini de yapmak üzere notumu da aldım.

MALZEMELER

KEKİN ÜSTÜ İÇİN

1,5 su bardağı un

150 g soğuk tereyağ

1 çay bardağı pudra şekeri

1 paket vanilya

KEK İÇİN

4 yumurta

1 su bardağı şeker

1 su bardağı sıvı yağ

1 su bardağı süt

½ paket kabartma tozu

1 çay kaşığı karbonat

1 paket vanilya

Aldığı kadar un ( 3 su bardağı kullandım )

ÜSTÜ İÇİN

500 g çilek

500 g rhubarb

SOS İÇİN

2 su bardağı çilek

½ çay bardağı pudra şekeri

İlk önce kekin üstü için olan malzemeleri elinizle iyice karıştırın ve top top bir hamur elde edin ve bunu buzdolabına kaldırın.

Sonra çilek ve rhubarbları yıkayın ve doğrayın. Rhubarbların en dış kabuklarını soymayı unutmayın.

Sonra kek malzemelerinin hepsini mikserle iyice karıştırın ve pişirme kabına dökün. Üstüne çilekleri ve rhubarları yerleştirin. Bunların üstüne de dolapta beklettiğiniz top top hamurları her tarafına dağılacak şekilde yerleştirin ve 180° lik fırında yaklaşık 1 saat 15 dk gibi bir süre yavaş yavaş pişirin.

Sos için çileklerle pudra şekerini blendırdan  geçirin. Bu sosu isterseniz kullanmayabilirsiniz ama denemenizi  tavsiye ederim güzel oluyor.

Ve sonunda evinize yayılan mis gibi kokular eşliğinde yiyebileceğiniz kekiniz hazır...



AFİYET OLSUN



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder