Bu çörekler daha doğrusu böyle mayalı hamur işlerinin tadı da bir başka olur...sıcak sıcak yemesi keyiflidir, çabuk bayatlarlar ama olsun, tadı güzel olur bu çöreklerin...
Sadece cevizlisi tamam da haşhaş da eklediniz mi bir başka lezzete bürünüverirler...
Dayımın Toprak Mahsülleri’nde çalışıyor olmasından dolayı çocukluğumda tanışmıştım haşhaşla. Sapından tutup sallandığında haşhaş tohumları bir çalgı aleti gibi ses çıkarırlardı ve onlar bir süs bitkisi gibi vazoda dururdu. Allah rahmet eylesin, yıllar önce kaybettik dayımı... unutmam mümkün değil ama ne zaman haşhaşlı bir şeyler yesem hatırlarım dayımı hemen...
Haşhaş tohumlarının yağlanmış halini kullandım bu çörekte, her yerde bulabilirsiniz...
MALZEMELER
1 su bardağı ılık süt
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 paket yaş maya
1 su bardağı sıvı yağ
2 tane yumurta ( 1 yumurtanın sarısı üstüne sürülecek )
1 tatlı kaşığı tuz
4 su bardağı un ( yaklaşık olarak)
1 su bardağı haşhaş ( yağlanmış olarak)
1 su bardağı ceviz içi
Süt, şeker ve mayayı karıştırdıktan sonra diğer malzemeleri de ekleyerek yumuşak bir hamur yapın. Unu yavaş yavaş ilave edin, ihtiyaca göre daha da ilave edebilirsiniz. Ve hamuru ılık bir yerde yarım saat dinlendirin.
Sonra hamurdan elma büyüklüğünde bezeler ayırın ve ayırdığınız bezeleri ince olmayacak şekilde merdane ile açın. Orta boy bir tepsi büyüklüğünde olabilir.
Açtığınız bu hamurun içine haşhaşı ince bir tabaka halinde yayın ve üstüne de ceviz serpin.
Sonra bir ucundan başlayarak kalınca bir rulo yapın ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın ve tepsiye yerleştirin. Üstlerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün ve 180 dereceye ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkardıktan sonra keskin bir bıçakla ruloları istediğiniz kalınlıkta keserek servis yapabilirsiniz...
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder