En çok rengine bayılırım balkabağının, kavuniçi ya da turuncu nasıl derseniz ama canalıcı, kendi kendine oluşuvermiş o güzelim rengiyle birlikte. Şekerle kaynayınca da daha bir canlanıp pırıl pırıl parlıyor. Uygun balkabağını da bulduysanız eğer yılın son günlerinde belki de yeni yılı karşılarken yiyebileceğiniz en güzel tatlı size, üstüne de ceviz...
MALZEMELER
1 kg balkabağı
1,5 su bardağı toz şeker
3-4 tane karanfil
1 su baradağı ceviz
Kabakları uygun boyutlarda dilimledikten sonra üstüne şekeri ilave edin, karanfil tanelerini de atın, tencerenin ağzını kapatın ve bir müddet beklemeye alın, kendi suyunu bırakması için bir gece önceden bekletenler de var ama ben bir-iki saat bekletiyorum. Hiç su ilave etmeden pişirmeye başlayın, ilk kaynamadan sonra kısık ateşte şekerle kabak özleşene kadar ve kabak yumuşak bir kıvam alana kadar yavaş yavaş pişirin. Bazı kabakların cinsinden olsa gerek suyunu bırakmayabilir o zaman da azar azar su ilave edebilirsiniz.
Karanfil tanelerini ben ilk kez denedim,çok da beğendim, hafif hafif karanfil tadını hissetmek hiç de fena olmuyor. Sevmiyorsanız siz ilave etmeyin.
Eğer daha yoğun ve karamelize tatları seviyorsanız, piştikten sonra 180 derecelik fırında üstü hafif kızarana kadar pişirmeye devam edebilirsiniz.
Yok ben böyle seviyorum diyorsanız piştikten sonra ocaktan alarak soğumaya bırakın ve sonra servis tabağına alın. Ben 1 su bardağı ceviz dedim siz istediğiniz miktarda ceviz ile kabak tatlınızı süsleyin. Seviyorsanız bolca ilave edebilirsiniz.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder