Evet gerçekten simit yaptım ve bunun için de beni heveslendiren www.pelinchef.com a çok teşekkür ediyorum. Simit her zaman farklı olmuştur benim için. Sanki memleket kokusu, tadı ... Bir de memleketten uzaklaşınca daha da özlenir oldu açıkcası. Her zaman yapabilirmiyim diye aklımın bir köşesinden geçirmişimdir ve her seferinde de olmaz da beni hayal kırıklığına uğratır diye cesaret edememişimdir. Tabii fırın simidi gibi olmadı ama bir ev fırınında ne kadar olursa o kadar... ve bu lezzet de benim için yeterli oldu. Şimdi sıra da yeniden yapmak, arkadaşlara tattırmak ve fikirlerini sormak var...
MALZEMELER
4,5 su bardağı un
2 su bardağı su
1 çorba kaşığı maya
1 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
ÜSTÜ İÇİN
2 su bardağı susam
1 çay bardağı pekmez
2 çay bardağı su
İşte malzemeler. Fazla bir şey yok aslında, önemli olan hamurun kıvamı. Ben miktarlarını verdim ama kendim nasıl heveslendiysem bu miktarlara sadık kalmadan normal mayalı hamur gibi yaptım hamuru. Çok yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde etmeniz lazım, bu nedenle her zaman dediğim gibi ununu azar azar katarsanız başarılı olursunuz. Sonra ister 50 derecelik ısıtılıp kapatılmış fırında, ister evinizin hava akımı olmayan bir yerinde üstünü kapatıp hamurunuzun mayalanmasını yani kabarmasını bekleyin. Bu arada susamlarınızı kavurabilirsiniz. Susamları kavururken dikkatli olmanız gerekir çünkü hemen yanabilirler, karıştırarak kavurun. Pekmezi su ile karıştırın ve onu da bir kenara bırakın. Hamurunuz kabardıysa işin zevkli kısmı başlıyor demektir. Hamura aşağıdaki gibi şekil verdikten sonra
önce pekmeze batırıp sonra da bolca susama batırıyorsunuz, tepsiye diziyorsunuz. 200-220 dereceye getirdiğiniz fırında kızarıncaya kadar pişiriyorsunuz ve sonra da çıtır çıtır tadına bakıyorsunuz.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder